Enciklopedija čovjeka / pisana rukom čudovišta

Enciklopedija čovjeka je ilustrirana knjiga za djecu stariju od 13 godina. Ova je Marijanovićeva knjiga, pandan prethodnoj, višestruko nagrađivanoj, Enciklopediji čudovišta...

More details

Tehnički podaci

Autor teksta Stanislav Marijanović
Autor ilustracija Stanislav Marijanović
Godina nastanka 2009
Broj stranica 250
Dimenzije 31.5 x 24 cm
Dob trinaest godina i više

Više informacija

Enciklopedija čovjeka je ilustrirana knjiga za djecu stariju od 13 godina. Ova je Marijanovićeva knjiga, na neki način, pandan (zrcalo) prethodnoj, višestruko nagrađivanoj, Enciklopediji čudovišta, u kojoj nam čudovišta objavljuju svoje postojanje i ¨enciklopedijski pedantno¨ opisuju svoj mnogobrojni rod te način života. Obje je knjige napisao isti pisac: čudovište Kakbulznadar Besprijekorni, stalni član Velikog vijeća čudovišta. Dok u Enciklopediji čudovišta saznajemo ¨sve¨ o čudovištima, u Enciklopediji čovjeka saznajemo kakvi smo, mi ljudska stvorenja, gledani izvana objektivnim očima čudovišta. Moglo bi se reći da smo u njihovim očima čudovišta, zapravo, mi! Kakbulznadar kritizira mnoge osobine ljudskih bića, mnoge pojave u ljudskom društvu, iznoseći na površini ono što sami obično nastojimo sakriti, ili bar prešutjeti. U 12 poglavlja opisuje nam nastanak, izgled i građu, razmnožavanje i prehranu, karakterne osobine, način života i (apsurdne) navike, (sumnjivu) prošlost, (problematičnu) sadašnjost i (upitnu) budućnost ljudskog roda. Pri tome nas stalno upozorava na predrasude i laži kojima smo gotovo svi podložni, a kojih su rijetki svjesni. Otvara nam oči i proširuje horizonte, pokazujući nam skrivenu stranu stvarnosti: u što to mi, ljudska bića, zapravo vjerujemo? Kakvi smo mi zaista? Kakav je taj naš ¨jedinstveni¨ ljudski svijet?

¨Tvrdoća¨ i beskompromisnost Kakbulznadarove kritike, upakirana je u humor, koji pomaže čitatelju čuti čak i ono, što njegovom ljudskom uhu baš i nije najugodnije. Ovu će knjigu s velikim zadovoljstvom (i nezadovoljstvom) pročitati cijela obitelj.